ایمپلنت چیست؟
ایمپلنت یکی از روشهای موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است که در صورت انجام و مراقبت صحیح، میتواند مدت زیادی دوام داشته باشد.
ایمپلنت دندانی وسیلهای است که در استخوان مربوط در دهان قرار میگیرد. ايمپلنت داخل استخوان فك جاسازي شده و به جاي ريشه دندان عمل ميكند، جنس ايمپلنت از فلز تيتانيوم خالص است كه سطح آن براي تغييرات لازم جهت يكي شدن با استخوان طراحی شده است.
امروزه ایمپلنت به دلیل اینکه همانند یک دندان طبیعی زیبا و کاراست و دوامی برابر با دندان طبیعی دارد به کار میرود. براي مشخص شدن درمان ايمپلنت، بيمار باید به ایمپلنتولوژیست مراجعه کند و انجام معاينات راديوگرافي مربوطه توسط وي ضروری است. قبل از درمان وضعيت سلامت جسمي و رواني بيمار مورد ارزيابي قرار مي گيرد و كساني كه بيماري هاي كنترل نشدهاي مانند ديابت و يا فشارخون داشته باشند تا قبل از کنترل بیماری، براي ايمپلنت مناسب نيستند. و انجام ايمپلنت برای كساني كه زياد سيگار ميكشند نیز با ريسك بالائي همراه است.
زمان ماندگاري ايمپلنت دنداني به طور متوسط ۱۰سال در نظر گرفته شده اما افرادي هستند كه بيش از ۲۰ سال ايمپلنت خود را در دهان دارند و از آن بهره ميگيرند.
در صورت مناسب بودن كيفيت و ميزان استخواني كه ايمپلنت ها در آن قرار ميگيرند و مراحل جراحي و اگر پروتز به درستي توسط ایمپلنتولوژیست مجرب انجام گیرد و بيمار نیز دستورات بهداشت دهان و مراقبت هاي دوره اي را رعايت كند ایمپلنت مدت زمان زیادی، دوام میآورد.
قسمت اصلي ايمپلنت به صورت استوانه ايي به اندازة تقريبي ريشة دندان مي باشد كه غالبا از جنس تيتانيوم است، اين پايه با روش جراحي داخل استخوان فك كار گذاشته مي شود و روي آن با مخاط و لثه پوشانده مي گردد. چند ماه زمان لازم است تا استخوان سازي در اطراف پايهها انجام شود و دندانپزشك بتواند مرحله بعدي را انجام دهد، در اين مدت با رعايت ملاحظاتي و با كمك دندانپزشك امكان استفادة موقت از دندان مصنوعي وجود دارد.
غالبا 3 تا 4 ماه پس از جراحي اوليه، پيچ قسمت دوم ايمپلنت كه تاج دندان پايه است روي آن پيچانده مي شود و پس از قالب گيري، پروتز (تاج ایمپلنت) مناسب با طرح ايمپلنت ساخته مي شود كه مي تواند به صورت ثابت و يا متحرك در روي پايه هاي اصلي ايمپلنت نصب گردد.
به طور معمول جراحي ايمپلنت در مطب و با بي حسي موضعي انجام مي شود و همچون دیگر عمل هاي دندانپزشكي پس از بي حس شدن هيچ دردي ندارد. اما ممكن است پس از عمل درد مختصری وجود داشته باشد که با استفاده از داروهاي تجويزي و مراقبتهای دقیق بیمار مشكلی وجود نخواهد داشت.
عمل جراحي ايمپلنت عملي بسيار حرفه اي و با مسئوليت بالاست و از قطعات مختلفي تشكيل شده كه هر قطعه هزينه بالائي دارد. مراحل پروتزي ايمپلنت نيز بسيار تخصصي و وقت گير است و مراحل لابراتواري ايمپلنت چندين برابر كارهاي معمول هزينه بر مي دارد. همچنین هر دندانپزشك فعال در زمينه ايمپلنت براي بهروز نگه داشتن اطلاعاتش نياز به شركت در دوره هاي مختلف داخلي و خارجي دارد كه این خود هزينه زيادي را مي طلبد.
روشهاي جديد در زمينه ايمپلنت امکان کشیدن همزمان دندان و جایگزین کردن ایمپلنت را فراهم آورده است. البته اين كار در مواردي كه در محل كشيدن دندان عفونت وجود نداشته باشد، امكان پذير است.
با به کارگیری ایمپلنت از تحلیل استخوان در یک ناحیه بی دندان جلوگیری خواهد شد. مناسب ترین شرایط استفاده از ایمپلنت، وجود استخوان فک به اندازه کافی و کیفیت مناسب است. در شرایط کمبود استخوان در هر دو فک، با استفاده از مواد پیوندی و استخوان ساز و تکنیک های جدید امکان به کارگیری ایمپلنت های دندانی فراهم میشود.
رعایت بهداشت مطلوب بسیار مهم است بنابر این باید با استفاده از نخ های مخصوص، برسهای مخصوص و مسواک زدن با دقت اطراف پایه های ایمپلنت تمیز شود، البته این کار نیز توسط متخصصین آموزش داده میشود.
به طور معمول از زمان کاشت ایمپلنت تا کارگزاری تاج دندان به طور متوسط 3 تا 6 ماه زمان ترمیم بافتی تشکیل استخوان طول میکشد.
مزایای استفاده از ایمپلنتهای دندانی
سلامتی و زیبایی بیشتر اولین مزیت این کار است. وقتی دندانها از دست میروند استخوان اطراف دندان شروع به تحلیل رفتن میکند و این تحلیل استخوان باعث عقب رفتن فک میشود. ایمپلنتهای دندانی مانع این مسئله شده و شکل طبیعی فک را حفظ خواهد کرد. همچنین از صدمه به دندانهای مجاور نیز جلوگیری کرده و زیبایی یک دندان طبیعی را به دهان بیمار باز میگرداند. در نحوه صحبتکردن بیمار نیز تغییری ایجاد نخواهد شد.
به دلیل اینکه ایمپلنتهای دندانی اتصال محکمی با استخوان فک پیدا میکنند لغزندگی و حرکت دندان مصنوعی وجود نخواهد داشت، بنابراین فرد در آسایش است و ناراحتیهای مربوط به استفاده از دندان مصنوعی از قبیل اتصال ضعیف، تحریک لثه و درد وجود نخواهد داشت.
تمام اشکال متداول جایگزینی دندانها از قبیل پلها یا دندان مصنوعی بهوسیله استفاده از ایمپلنتهای دندانی انجام میپذیرد.
اگر فقط یک دندان طبیعی از دست رفته باشد یک ایمپلنت برای جایگزین نمودن کافی خواهد بود، در فضاهای بزرگتر که تعداد دندان بیشتری از دست رفته، تعداد دقیق ایمپلنت بستگی به کیفیت و میزان استخوان در ناحیهای که ایمپلنت کار گذاشته میشود، دارد.
عموماً دانسیته (تراکم استخوان) در فک بالا ضعیف تر از فک پایین میباشد و اگر در فک بالا هیچ دندانی وجود نداشته باشد حداقل هشت ایمپلنت برای جایگزینی کامل دندانها کافی خواهد بود. در فک پایین چون استخوان کیفیت بهتری دارد نیاز به ایمپلنتهای کمتری نسبت به فک بالا خواهد بود و تعداد شش ایمپلنت، ده دندان یا بیشتر از آن را در فک پایین حمایت مینماید.
اهمیت سلامت دهانی در مورد کار گذاشتن ایمپلنت دندانی
معالجه لثه، ترمیم پوسیدگی و حذف آبسهها برای موفقیت بادوام در درمان اساسی مهم هستند. اگر دندان لق و یا خونریزی قابل توجهی در زمان تمیز کردن دندانهایتان دارید، ممکن است مشکلاتی در لثه شما وجود داشته باشد.
یک علت عمده تحلیل رفتن استخوان بیماریهای لثه هستند و معالجه ایمپلنتهای دندانی را با مشکل مواجه میکنند.
وقتی دندانی کشیده شود ممکن است در اطراف بخش باقیمانده ریشه میزان قابل توجهی از استخوان از دست برود. این امر در طی چند ماه اول به سرعت صورت میپذیرد که تحلیل استخوان (Bone resorption) نامیده میشود.
در بین افراد مختلف میزان و مقدار تحلیل استخوان متغیر است ولی مراقبتهای اختصاصی موجب کاهش آن میگردد.
وقتی ایمپلنت کار گذاشته میشود هر روز نیروی فانکشنال استخوان اطراف آن را تحریک نموده موجب محکمتر شدن و قویتر شدن استخوان میگردد.